Followers

Sunday, October 7, 2012

MOOD: Dalam Hati Ada Taman

Assalamualaikum ...
Sudah terlalu lama tak menjengah ke dlm blog ni... Kemalasan melanda diri ini...Dah x tau nak mengubatinya...hehehe. Sejak 2 menjak ni hati rase berbunga2 bila byk perkara yg bahgia dah saya tempuhi...seperti dpt present yg sungguh berharga drpd mr hubby, berjumpa dgn teman FB yg jauh di mata, dapat menggembirakan hati kawan2..
Tapi yg lebih utamanya sebab saya terlalu bahagia dgn kehidupan yg saya tempuhi..nsyaAllah...mudah2an akan terus kekal sampai bila2..
Cuma adakala kita kena juga beringat dgn ujian2 yg mendtg...x selamanya kita diberi kebahagiaan berpanjangan...Semoga saya & yang lain2 dpt menempuhi segala rintangan dgn hati yg terbuka..
Selamat bergembira buat semua..!!

Friday, June 15, 2012

14 JUNE 2012...SURPRISE...!!

Tarikh keramat muncul lg...Syukur padamu Ya Allah kerana masih memberi peluang untuk ku bernafas dibumi ini.. 14 June 1976..36 thn yg lalu aku dilahirkan.. Dan pada tarikh ini la saya menerima kejutan demi kejutan..Terharu dgn surprise ini....Terima kasih yang x terhingga buat SAHABAT2 FB saya yg meraikan hari ulang tahun kelahiranku...Rase x terkata & gembira sgt2.
Terima kasih jua tuk teman2 yg lain kerana sudi mendoakan saya...Moga anda semua juga dibawah lindungan Yang Maha Esa..
Seringkali cinta buat kita sakit hati
Kekasih buat kita lupa diri
Kegagalan buat kita patah hati
Namun seorang sahabat buat hidup kita
LEBIH BERERTI
Terima Kasih Sahabat...!!

          Kek SR & KFC sponsored by Novelist Ameera Ameer

           Sahabat2 yg meraikan hari lahirku

           At Taman Tasik Perdana Kuala Lumpur

                      My birthday cake...

Sekali lagi...terima kasih semua...Sayang kalian semua ketat2...:)

Wednesday, June 6, 2012

Gathering GHN @ PD 19 & 20 May 2012

GENG HANTU  NOVEL (GHN)
Group novel yg terhebat mase kini...ecehhhh perasan lebey.. Bulan May lepas..GHN telah menghimpunkan ramai ahli untuk join gathering di Port Dickson..X sangka ramai yg berminat tuk join..Member2 dr seluruh negeri sertai perjumpaan ini.. Kerana novel kami dipertemukan, kerana Fb kami menjalinkan ukhwah...semua itu atas keizinan Allah swt... Syukur kepada Allah kerana telah memudahkan segala urusan kami di sana...Kami dpt bersantai sambil beramah mesra serta dpt mengeratkan silaturrahim yg terjalin hanya di FB seterusnya di alam nyata..
Masih terasa2 lagi kegembiraan kami disana...InsyaAllah kalu ade ruang & peluang kami akan mengadakan lagi perjumpaan seperti ini....
Check it out picca2 kami bersama..


Sebelum check in kat Apartment Ancasa..Kami berkumpul di Dataran Teluk Kemang...Mase nih dh nmpk ke'havoc'an kami semua....


Warm up sebelum memulakan telemacth....Mkn kenyang2 dulu...sedap mkn ramai2 nih


Yang ni plak sebelum keluar peluh..kami snap picca dulu...kang kalu dh berpeluh x cun la plak....hehehe


                                  Grup Sempoi


                                 Grup Wander gurls..


                        Grup Hantu betul nih.....hehehe


                 Picca last sebelum kami undur diri..


Kenangan bersama kalian semua x kan kulupakan... Semoga persahabatan kita akan terus kekal & berpanjangan hingga akhir hayat..
Jangan ade benci antara kita
Jangan ade dusta antara kita


FRIEND FOREVER

Novel2 Kesayanganku

Assalamualaikum....
Apa khabar semua..?? Selama hari ni asyik sgt dgn post masakan... Hari ni saya nak bercerita pasal hobi kedua saya .. Membaca Novel... Saya seorang pembaca novel & pembeli novel tegar..Selalunya saya isi masa lapang dgn membaca novel..
Penulis2 yg saya kagumi seperti Aisya Sofea, Aleeya Aneesa, Siti Rosmizah, Fauziah Ashari & ramai lagi. Selalunya dgn membaca novel saya dpt menghilangkan tension..Maklumlah sebagai seorang suri rumah sepenuh masa..kebanyakkan masa mengulit kerja2 rmh & anak2...
Dan kerana hobi saya ini...saya dpt menambah ramai kenalan di FB...Syukur Alhamdulillah Allah pertemukan saya dgn SAHABAT2 yg sehati & sejiwa..Sahabat2 yg dpt bertukar pendapat tentang novel, sahabat yg dpt membuat saya sering tersenyum & ketawa.. Terima Kasih SAHABAT kerana telah menceriakan hari2 saya..SAYANG kamu semua ketat2...


Ini antara novel2 kesayangan saya..Dan pada saya novel2 ini memang menghiburkan & menusuk ke dlm jiwa...cuba baca kalu x percaya...









Tuesday, June 5, 2012

Blueberry Cheese Cake


Hari nih nak tayangkan resepi Blueberry Cheese cake..Resepi nih saya cilok dr blog Dapur Tanpa Sempadan (Mat Gebu)...hehehe.. Waduh2 dapat mkn ciskek nih rase nyaman sgt2...sekali masuk mulut...hilang..2 kali masuk mulut kenyang...3 kali masuk mulut x dapek den nak nolong..ekekeke.. Cheese cake nih memang lazat bangat, ade yg kate rumit nak membuatnya..Pada saya boleh laaa..bila dah selalu buat..pejam mate pon boleh....ciss ayat x boleh blah.. Jom kita layan resepinye..

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram cream cheese (sah2 ada dah mula mengucap nihh)
50 gram gula halus @ gula kastor
250 ml whipping cream
5 biji telur gred B, asing kuning dan putih
120 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
1 camca teh esen vanilla (mat guna perisa vanilla butter)
100 gram gula halus @ gula kastor
1/4 camca teh cream of tartar
Blueberry filling secukupnya (mat guna jenis yang ada biji2 blueberry)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 160C, lenser acuan spring-form tin berukuran 9 inci dengan mentega, balut bahagian luar tin dengan aluminium foil. Ketepikan.
  2. Putar cream cheese dan 50 gram gula halus hingga sebati. Masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memutar. Masukkan whipping cream dan putar rata.
  3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung halus dan esen vanilla, kacau rata. Ketepikan sebentar.
  4. Dalam mangkuk adunan yang kering dan bersih, putar putih telur dan cream of tartar hingga berbuih, masukkan gula galus dan terus memutar hingga putih telur kental. Masukkan ke dalam no.3 dan gaul dengan kaedah kaup balik, hingga rata.
  5. Tuang dalam tin, ratakan dan bakar selama 1 jam 30 minit dengan kaedah "water-bath", iaitu dengan meletakkan acuan tadi dalam bekas yang lebih besar dan tuang air panas dalam bekas tadi, dalam anggaran 1/2 inci.
  6. Bila masak biar sekejap dalam oven hingga suam. Kemudian keluarkan dari oven dan bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam. Keluarkan dari tin dan hias dengan blueberry filling atasnya...



Tuesday, March 27, 2012

Blog Dah Bersawang

Assalamualaikum semua...Lamanye x jengah blog sendri..Sejak anak2 masuk sekolah ni, mase itu emas,,sungguh2 berharga buat saya..Rase x cukup mase tuk berblogging...ok hari ni nak share Marble Brownies Cheese Cake






BAHAN-BAHAN
3/4 cawan serbuk koko @ 125gm coklat masakan
4 sudu mkn butter
**cairkan cara double boiler..ketepikan..

3/4 cawan gula
2 biji telor gred A
**pukul sampai agak kembang,

2 tsp esen vanila
1 tbsp corn / golden syrup (takde pun takpe)
**gaul rata..pastu masuk dlm adunan coklat td..

1 cawan tepung
1/2 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp baking powder
**semua ni ayak bersama

1/4 cawan susu segar / susu cair(suam)
**campur dalam adunan coklat berselang seli ngan tepung..gaul rata jer..
letak 1/2 adunan dalam loyang..bakar / kukus 15-20 minit..sy selalu bakar terus 1 adunan...sekali gus...


sementara itu buatkan lapisan cheese

250gm cream cheese
60gm gula castor
25ml susu segar / susu cair
1 biji telor gred A
*pukul kembang cheese,gula castor n susu segar / susu cair...pastu masukkan telor n pukul rata..

tuang adunan cheese atas adunan coklat yg telah dikukus @ bakar td..pastu bakar @ kukus lagi 15-20 minit..kemudian lapis ngan adunan coklat..kalau nk wat marble tak perlu layer cheese just letak adunan coklat,bakar n letak adunan cheese n lorekkn sedikit ngan adunan coklat yg diletak dlm piping bag..pastu tarik2 ngan lidi ikut kreativiti..kalau kukus guna api yg kuat..kalau bakar suhu 160'c...SELAMAT MENCUBA...




Wednesday, December 21, 2011

Kek Pandan Layer

Yummy....pandan layered cake...dah 2 kali buat...sedap sgt2...kalah kedai kek wooo...x tipu pyer...Anak2 pon suke mkn apatah lg ibunye..hehehehe. Cuma nak membuatnye cerewet sikit, tapi disebabkan nak mencuba jgk..jd la pandan layered cake...soooo kite jengah2 resepinye...

BAHAN2 UNTUK KEK:-
5 biji telur Gred A
160 g gula
125 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
75 g minyak jagung
15 g ovallate
1 camca teh paste pandan
2 camca besar susu segar/cair
BAHAN2 UNTUK KASTARD:-
1050 g santan
225 g gula
10 g serbuk jelly
1 camca teh paste pandan
100 g tepung Hoen Kwee (warna hijau)
75 ml jus pandan (kisar 4 helai dan pandan dgn 75 ml air, kemudian tapis)
Secubit garam
Cara-cara

UNTUK KEK:- Satukan telur, ovalatte, gula dan paste pandan. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga susu. Gaul rata.
Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam tin berukuran (8 x 8 x 3) inci yg telah di sapu dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas. Sapukan juga permukaan kertas dgn mentega.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit. Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan. Kecilkan sedikit kek dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga menjadi (7 x 7) inci. Kemudian potong mendatar sebanyak 3 keping.
UNTUK KASTARD:- Satukan semua bahan2 untuk kastard dalam bekas tahan panas. Masak diatas air mendidih (secara double boiler), gunakan wisk, kacau hingga pekat dan berkilat. Mastikan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis dgn kek.
UNTUK MEMBUAT KEK LAPIS PANDAN:- Gunakan tin berukuran (8 x 8 x 3) inci. Tuang 1/3 adunan kastard dan ratakan. Lapiskan dgn sekeping kek. Tekan sedikit. Tuang lagi 1/3 kastad dan lapiskan dgn sekeping lagi kek. Ratakan biar memenuhi bhg yg kosong. Lapiskan lagi dgn sekeping kek dan kemudian kastard dan diakhiri dgn kek. Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.
Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam. Keluar kan kek dari acuan dan salut dgn kelapa kering.
Bahagian yg ber kastard tu di atas dan kek dibawah. Ini bermakna kek nie dimulai dgn bhg kastard dan akhir dgn kek..
Satu petua....gunakan tin utk membakar kek tadi, cuci tapi tak payah guna sabun, cuma buang kerak2 yg tertinggal, lepas tu keringkan, kerana saki baki mentega yg kita guna utk mengris tin tu masih ada dan ini memudahkan kek yg telah dilapis dgn kastard utk dikeluarkan.